Kan du nämna senast du tittade på ett större idrottsevenemang och inte hörde någon musik? Förmodligen är det svårt att erinra sig något sånt. Musiken har länge använts för att förstora upplevelsen för olika idrottshändelser. Dessutom brukar man kunna koppla olika musikgenrer till olika typer av sporter. E-sport brukar förknippas med fantasy-rock och speed-metal medan ishockeyn är starkt förknippad med hårdrock.

Men det som flest kanske kommer att tänka på när det gäller musik och stora sportevent är nog Super Bowl. Ett stående inslag i den amerikanska fotbollens final är halvtidsunderhållningen som alltid kan stoltsera med stora artister och band. Några av de artister som uppträtt är bland annat Madonna, The Who och Beyoncé. En rolig detalj kring Beyoncé är att hon endast under uppträdandet på Super Bowl sammankallade det gamla gänget kring Destiny Childs och gjorde ett par sånger tillsammans med sina kamrater i den gamla popgruppen.

Det uppträdande som dock kan ha fått mest uppmärksamhet på senare tid lär ha varit då Prince framträdde. Tyvärr gick Prince bort för inte så längesen, men en av de saker som folk tog upp och verkligen kom ihåg var då han stod på scenen under super bowl. Det som gjorde det framträdandet komplett var när han startade tonerna till Purple rain (Hans omåttligt populära låt) så började regnet falla över stadion. En oförglömlig upplevelse som alla som var på plats lär komma ihåg livet ut.

Men det är inte bara inom NFL som musik används flitigt. De flesta sporter där man kommer upp på en hög nivå använder sig ofta av nationalsånger innan matcher ska till att börja. Då Sverige arrangerade VM i ishockey senast blev en av snackisarna varje gång som nationalsången skulle sjungas. Loa Falkman stod för sången och drog på för fulla muggar innan varje av Sveriges matcher. Något som uppmärksammades av många runt om mästerskapet.