För ett antal år sedan rungade låten ”Musik ska byggas utav glädje” sjungen av Lill Lindfors, och visst ligger det mycket sanning i denna fras, samtidigt skulle frasen omvänt göra minst lika mycket intryck. Musik påverkar människan mer än vad man kanske tror. Studier har också visat att musik kan verka lugnande i stressade situationer, eller studiefrämjande så att man lättare tar in information, då framför allt i närvaro av klassisk instrumentell musik. Inte minst en film och dess känsla vore halvt utplånad om det inte vore för filmmusiken. Med andra ord den glädje som musiken ger ska inte förringas, utan bör omsorgsfullt förvaltas.

Musik finns överallt, den är helt enkelt svår att undgå.

Gemene man känner ju sin egen musikstil, det vill säga den som man är van vid att lyssna på. Men för att komma ur sin komfortzon kan musikfestivaler, eller musikaler eller operetter vara saker som ger ett nytt perspektiv för lyssnaren. Musiken ger tyngd till budskapet. Ska det vara otäckt kommer molltonerna fram och ska det vara ett lyckligt slut kommer klanger i dur.

Musikkanaler, eller spellistor som numera finns att använda sig av online kan ge tillgång till ofantliga arkiv med musik.

Ett tips kan vara att ta en redan känd låt och skriva in titeln i sökfältet. Ganska ofta kommer det upp flera titlar med samma namn. För den nyfikne är det bara att klicka vidare och se vad som finns bakom själva titeln, lite som att öppna en lucka i en adventskalender. Musiken rymmer så mycket på samma gång. Stämmor och solon med inslag av diverse instrument kan ge en fantastisk dynamik till ett musikstycke, och att sitta på en föreställning och få uppleva känslan att bli översköljd av dessa synkroniserade ljudvågor kan vara helt fantastiskt. Det är svårt att förneka – musik är en glädjespridare av stora mått och en värld full av möjligheter. Är du tillräckligt nyfiken för att utforska vilken glädje du kan finna i denna värld?