Vad krävs för att en låt ska kunna kallas en fotbollslåt och i vilka sammanhang spelar man fotbollslåtar? Många anser att en fotbollslåt är en låt som är tillägnad ett specifikt lag eller en spelare. Ett mycket bra exempel på detta är Markoolios låt ”In med bollen i mål”, som spelades under år 2004. Låten gjorde stor succé i Sverige och än idag så hör man sången sjungas på läktaren.

Vissa kanske skulle säga att en fotbollslåt är en låt som fans till ett specifikt lag kommer på eller de hejaramsor som skriks på arenan. På ett sätt är också detta fotbollslåtar, men det är få personer som skulle sätta dessa i samma fack som t.ex. låten ”World in motion”. Trots att den skrevs 1990 så är låten mycket modern i utförandet och kan spelas i många andra sammanhang än just fotboll.

En fotbollslåt är till för att peppa laget och har ofta en mycket positiv anda. ”När vi gräver guld i USA” och ”Explodera” var två låtar som lyckades bli så stora att de fick representera Sverige i VM. Går man högre än så hittar man även E-type med låten ”Campione 2000”, vilket blev den officiella världsmästerskapslåten under år 2000. Det finns många svenska artister som lyckats skapa helt fantastiska fotbollslåtar och mycket kan bero på att fotbollsintresset är stort i landet, även för artisterna. Genom att skapa en låt inför en stor match har de möjlighet att blanda två stora intressen till ett; både musik och sport.

Det finns en hel del delade meningar när det kommer till fotbollslåtar. Vissa älskar dem och känner ett starkt driv bakom låten, medan andra menar att fotbollslåtar är näst intill kräkframkallande. Precis som med all annan musik finns det bättre och sämre låtar och vad man gillar beror mest på den egna smaken.